woensdag 27 april 2011

wat heb ik gelezen: maart 2011

Ik heb best veel gelezen de laatste tijd. Ik zit tegenwoordig iedere avond een klein kwartiertje bovenaan de trap te wachten tot de kleine blonde prinses slaapt. Iedere keer op en neer de trap op naar boven rennen om een speeldoosje opnieuw aan te zetten is ook zo wat … En elke dag een kwartier, dat levert behoorlijk wat boeken op.


In februari ben ik begonnen in Die laatste zomer van Tatiana de Rosnay.
De hoofdpersoon, Antoine, neemt zijn zus als verrassing voor haar verjaardag, een lang weekend mee naar Noirmoutiers. In hun jeugd hebben ze hier vaak de zomer doorgebracht, maar zijn er sinds het overlijden van hun moeder nooit meer teruggeweest. Het weekend roept allerlei vergeten herinneringen op en Antoines zus doet een schokkende ontdekking.
Een mooi en prettig verhaal.


Na ‘Die laatste zomer’ ben ik verder gegaan met: Blauwe hemel in de herfst van Elizabeth Turner:
Op 11 september 2001 is Elizabeth 7 maanden zwanger van het eerste kindje van haar en haar man Simon. Simon is die dag voor zijn werk in New York en hij bevindt zich in de Twin Towers op het moment dat zich daar twee vliegtuigen inboren.
Elizabeth beschrijft de machteloosheid die ze voelt als ze geen contact meer krijgt met Simon. Ze weet dat hij niet meer kan leven, maar zo lang daar geen formele bevestiging van is, blijft ze hopen. Ze beschrijft haar verdriet en haar angst. De steun die ze van vrienden en familie kreeg. De geboorte van haar zoon en hoe ze haar leven toch weer stapje voor stapje weet op te bouwen.
Het is een ontroerend en aangrijpend boek. Iedereen weet wat er op 11 september 2001 gebeurd is en heeft er een beeld bij. Dit is het verhaal van iemand die slachtoffer is geworden van de aanslagen. Het verhaal is zo geschreven dat je het gevoel hebt er zelf bij te zijn, en dat maakt het boek ook beklemmend.
Het is ook een inspirerend boek. Elizabeth laat zien dat er uiteindelijk altijd hoop is, hoe uitzichtsloos de toekomst ook lijkt te zijn en op bepaalde momenten is. Elizabeth heeft gekozen haar leven weer op te bouwen en haar zoon een fijne jeugd te geven en niet weg te zinken in het grote verdriet om het verlies.
(ook recensie op www.trotsemoeders.nl)

En daarna ben ik Vloed van Susan Smit gaan lezen:
Vloed is een historische roman, gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. Het verhaal speelt zich af in Noordwijk, en later Meppel, eind 19e en begin 20e eeuw. Adriana van Konijnenburg weigert een huwelijksaanzoek en wacht liever de ware liefde af. In de tussentijd leest en schrijft ze graag. Ze voelt zich geïnspireerd door haar plaatsgenoot Henriëtte Roland Holst. Ze ontmoet de visser Jacob en wordt verliefd op hem, maar het klasseverschil is te groot en Jacob trouwt met een andere vrouw. Uiteindelijk valt ze voor de charmes van een ober in een hotel, die een bastaardkind van Willem III is. Ze wordt zwanger, trouwt met hem en wordt onterfd.
Een boeiend verhaal, geschreven tegen de achtergrond van de geschiedenis van het begin van de 20e eeuw. Over een dappere vrouw die zich probeert de onttrekken aan de benauwde beperkingen die vroeger door de verschillende sociale klassen werden gesteld en haar hele leven blijft zoeken naar de ware liefde en geluk.

En tenslotte heb samen met mijn kleutertje heb ik als nieuw boek ‘Honden doen niet aan ballet’ gelezen (ook recensie op www.trotsemoeders.nl).

dinsdag 26 april 2011

tasje




Dit tasje is een patroon uit een Japans boek. Iets meer dan één bol katoen van 50 gram (tobago van Katia) en een klein beetje van een andere (contrasterende?) kleur. Het tasje is vol tawashi’s.


This bag is made by a pattern out of a Japanese book. It needs a little more than one skein cotton (50 gramm, Tobago by Katia) and a little in a (contrasting?) colour. Now it is stuffed with tawashi’s.

zondag 24 april 2011

looking for a sunny spot (2)

Ik ben weer een stuk verder met de kleurige looking for a sunny spot. 32 nieuwe vierkantjes in 8 nieuwe kleurencombinaties.Kijk:


Quite some progress on the colourful looking for a sunny spot. 32 new squares in 8 new colourcombinations.


Tussen het middelste deel en de 32 vierkanten komen weer 5 randen in 5 verschillende kleuren. Rondom de rand van 32 nieuwe vierkanten komt ook weer een aantal gekleurde randen. En daarna maar eens kijken hoe verder: op deze manier doorgaan tot een groot vierkant, of nog een aantal van deze blokken maken, of ... Ik weet het nog niet.


Between the centerpiece and the 32 new square I will crochet 5 rows in 5 different colouer. Around the row with 32 new squares I'll also make several coloured rows. After that, we'll see: continuing like this towards a big square, or copying this square several times, or... I don't know yet.


En trouwens, de manta de Andalucia heb ik even aan de kant geschoven. Van de twee achthoekjes een tasje voor de meiden gemaakt. Klaar. Ik ga een manta de andalucia maken, maar met een ander achthoek-patroon. En die moet ik nog vinden ;-)


And by the way, I shoved away my manta de Andalucia for a while. I made a bag for the girls of the two finished hexagons. Finished with it. I'll make a manta de andalucia, but with a different octagon-pattern. Which I only have to find ;-)

dinsdag 12 april 2011

new horizons: felt

En er zijn niet alleen mooie Japanse haakboeken (of breiboeken voor heb die graag breien). Ik ontdekte bij toeval ook boeken met poppetjes en figuurtjes van vilt. Dat was een trip down memory lane ...


I discovered there are not only beautiful Japanese crochet books (or knitting books for those who prefer to knit). Coincidentally I found books with dolls and little figures made out of felt. It was a trip down memory lane actually ...


Toen ik een jaar of 11 was stonden er in de Tina diertjes van vilt. Ik herinner het me nog goed. Ik vond ze zo leuk. En heb ze allemaal gemaakt. Ze zijn kwijt inmiddels. Een jaar of 2 geleden doken ze weer op uit mijn geheugen. Ik heb contact gezocht met de redactie van de Tina en ik heb kleurenkopieen van de patroontjes van toen gekregen. Leuk he?


When I was about 11 years young, in the Tina (a magazine for girls) were published patterns of felt animals. I liked them so much. And I made them all. Now they are lost.
A few years ago they popped up out of my memory. I contacted the Tina board of editors and they sent me copies of the patterns, out of their archive. Nice, isn't it?


Maar goed, ik zag dus ook Japanse boeken met dat soort figuurtjes. Ik kon de verleiding niet weerstaan en heb daar ook eentje voor besteld (en een lange verlanglijst). Als ik weer meer tijd heb (wanneer?), ga ik vilt inslaan. En in de tussentijd me verlekkeren aan de ideetjes!

Anyway, on Etsy I saw those Japanese books with all kinds of animals made of felt. I couldn'd resist and ordered one (only one) book (and a big wishlist). When I have more time on my side (when ???), I will buy felt, felt, felt. In the mean time, I will enjoy flipping through the book and collecting ideas.