woensdag 13 juli 2011

wat heb ik gelezen: april 2011

Ik ben april begonnen met een jeugdboek: Als je terugkomt van Rebecca Stead:
Miranda vindt geheimzinnige briefjes van iemand die ze niet kent. En de briefjesschrijver weet dingen, die nog niet zijn gebeurd. En ondertussen bereidt ze haar moeder voor die mee gaat doen aan een tv-quiz en bekoelt haar vriendschap met haar vriend Sal.
Het boek speelt zich af in de winter van 1978/1979, middenin de stad New York.

Wat is dit een ontzettend leuk boek! Het is allereerst heel prettig leesbaar.
Het boek gaat over vriendschap: oude vriendschappen waar barstjes in komen en nieuwe vriendschappen waar ruimte voor ontstaat.
Het boek gaat over het onrustige leven in een grote drukke stad.

Maar ‘Als je terugkomt’ is toch vooral een verhaal over raadsels en vraagtekens. Waar komen de briefjes toch vandaan? Wie heeft de briefjes geschreven? Hoe kan het dat dingen opeens verdwenen zijn? Hoe kan de briefjesschrijver dingen weten die nog niet gebeurd zijn?

Miranda’s lievelingsboek gaat over kinderen die door de tijd kunnen reizen. Dit thema levert interessante gesprekken op tussen Miranda en een vriend van haar. Is het mogelijk om door de tijd te reizen?

'Als je terugkomt’ is een origineel boek over een intrigerend thema.

(ook recensie op www.trotsemoeders.nl)


Om daarna verder te gaan in een beklemmend, maar goed geschreven verhaal:
Tony & Susan van Austin Wright:
Susan is getrouwd met Arnold en het is een redelijk gelukkig huwelijk. Per post ontvangt Susan van haar ex-echtgenoot het dringende verzoek het manuscript van zijn nog niet gepubliceerde roman te lezen. Ze heeft al meer dan twintig jaar niets van Edward vernomen. Susan stemt in en leest het boek terwijl Arnold op zakenreis is.

Susan heeft drie avonden nodig om het manuscript van haar ex-man te lezen. Edward heeft altijd aspiraties gehad schrijver te worden en staat nu eindelijk op het punt om een roman te publiceren. Susan kan het lezen van het manuscript niet los zien van haar relatie, jaren en jaren geleden, met Edward. Ze ervaart het boek als een poging tot wraak van Edward. Tevens zet het boek haar aan tot nadenken over haar huidige relatie en de vraag hoe gelukkig ze is.

Niet alleen Susan leest het manuscript, als lezer lees je het ook. Een thriller over Tony, wie verschrikkelijke dingen overkomt. Onderweg naar een vakantie in Maine worden hij en zijn gezin lastig gevallen door drie mannen. Ook al voel je aankomen wat er gaat gebeuren, het verhaal is tot het eind beklemmend.

Het is een boek dat prettig en snel leest. De spanning blijft voortdurend in het verhaal, zowel in het manuscript over Tony als in de omringende verhaallijn over Susan. Omdat je steeds wilt weten wat er nu gaat gebeuren, is het een boek dat lastig weg te leggen is.
(ook recensie op www.trotsemoeders.nl)


En samen met mijn kleutertje heb ik als nieuw boek ‘Het vervelende varken’ gelezen (ook recensie op www.trotsemoeders.nl).


Op dit moment ben ik bezig in ‘Het lied van de grotten’ van Jean Auel, het zesde (en helaas laatste deel) van haar Aardkinderen-serie. De volgende keer daarover meer.
Edit: dit boek ook al lang weer uit ... was weer mooi en de moeite waard!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten